Lipödem

Lipödem är en medfödd störning i fettvävnaden hos kvinnor. Det går inte att banta bort lipödemfett och viktminskningsoperation hjälper inte. Botemedlet är att ta bort så mycket fett som det är möjligt.

Tidsbokning & konsultation

Ring eller mejla för konsultation hos specialistläkare! Pris 500 kr.

OBS! Rådgivning hos specialistsjuksköterska är helt gratis.

info@klinikek.se

Behandling av Lipödem

Lipödem är en medfödd störning i fettvävnaden hos kvinnor, en kronisk sjukdom som leder till symmetrisk svullnad (ödem) och som påverkar hur fettet fördelas i kroppen genom att det bildas mer underhudsfett än normalt. Detta sker främst i stuss, lår och höfter, mage och armar. Sjukdomen bryter oftast ut i samband med hormonella förändringar i kroppen, till exempel graviditet.

Det går inte att banta bort lipödemfett och viktminskningsoperation hjälper inte. Botemedlet är att ta bort så mycket fett som det är möjligt.

Teamet som utför operationerna består av erfarna kirurger, narkosläkare och specialistsjuksköterskor under ledning av
Dr. Olafur Jakobsson

Konsultation

Rätt diagnos är nyckeln till en framgångsrik behandling. Vi erbjuder undersökning och gör en preliminär bedömning på distans med telefonintervju efter att du skickat bilder. Vi erbjuder specialanpassade fettsugningsmetoder för just lipödem och har bred erfarenhet inom området. Boka en personlig konsultation hos oss. Kostnaden för läkarkonsultationen är 1500 kr.

Vanliga funderingar

Lipödem är en kronisk störning i fettväven. Det är en smärtsam sjukdom som nästan enbart drabbar kvinnor. Symptomen är smärta och ökad fettvolym och är i typiska fall begränsad till ben, höfter, stuss och överarmar. Det händer att lipödem feldiagnosticeras och förbises.

 

Sjukdomen är med största sannolikhet ärftlig. Endast ett fåtal män har rapporterats ha lipödem. Lipödem kan misstas för att vara fetma eller lymfödem.

Patienter med lipödem har en disproportion mellan över- och underkropp. Överkroppen kan ha helt normalt utseende medan underkroppen från stussen och nedåt är förstorad. Vid diagnostiseringen särskiljer man vad som är lipödem och vad som kan bero på andra tillstånd som till exempel fetma eller lymfödem.

 

Fetma är den svåraste diagnosen att särskilja från. Vid fetma föreligger en generell fettvävsökning men vid lipödem är den symmetriskt lokaliserad till de nedre extremiteterna. Fetma kan debutera när som helst medan lipödem vanligtvis debuterar vid hormonförändringar. Exempelvis vid pubertet, graviditet eller klimakterium.

 

Lipödem är inte lymfödem. Lymfödem beror på försämrad borttransport av lymfvätska.

Ja. Den offentliga sjukvården har i nuläget inte möjlighet att prioritera lipödemoperationer varför dessa måste ske i privat regi.

 

Hos oss i ingår följande i priset:

  • Första kompressionsplagg
  • Övernattning
  • Samtliga måltider
  • Blodanalyser
  • Shuttle service

Du blir sjukskriven två till sex veckor efter operationen beroende på vilket arbete du har. Sjukskrivningen ordnar kirurgen i samband med din operation. Om det behövs förlängning av din sjukskrivning är du välkommen att höra av dig till oss.

Fettvävnaden avlägsnas genom fettsugning. Klinik E.K använder vattenjetassisterad fettsugning, så kallad WAL. Vid WAL hjälper en vattenjetstråle till att spränga isär fettcellerna i underhudsfettet. Målet med fettsugningen är att ta bort så mycket fett som möjligt för att minska smärta.

 

Fettvolymen reduceras också för att minska felställningar. Detta minskar i sin tur risken för artrosutveckling i knän och fötter.

 

Operationen tar cirka 1,5 timme.

Om du behöver göra fler operationer lägger du och kirurgen upp en individuell plan för när nästa operation ska ske innan du lämnar kliniken. Det bör ha gått en tid efter första operationen. Och det bör ha skett en läkning så att resultatet kan utvärderas. Ibland kan det behövas upp till fyra operationer för att nå ett optimalt resultat.

Man får lokalbedövningsmedel insprutat under huden genom fettsugningsinstrumentet. Operationen sker under narkos eller ryggbedövning. Ryggbedövning är mycket bra och säker metod för att kunna operera på benen. Man kan då bli opererad helt utan smärta och ändå vara helt vaken. Det går också att kombinera ryggbedövningen med en mindre dos sömnmedel.

Efter operationen använder du de smärtstillande mediciner du fått enligt ordination. Förutom smärtstillande kommer du också att få en blodförtunnande spruta som förhindrar blodproppar efter operationen. Övrig medicinering bedöms och ordineras individuellt.

I samband med din operation får du ett set kompressionskläder. Utöver det finns det ett begränsat sortiment att köpa hos oss på kliniken. Efter tre dagar kan du duscha och förbanden kan då tas bort men behöver inte bytas om såren ser fina ut. Om det finns läckage från såren är det bra att sätta på nytt förband.

 

Råd kring kompressionskläder får du bäst om du kontaktar en lymfterapeut.

Efter operationen ska du använda kompressionskläder under minst sex månader, både dag och natt, och sedan ytterligare sex månader under dagtid. Detta behövs för att minska den postoperativa svullnaden och för att huden ska dra ihop sig.

Den enda verkningsfulla behandlingen är kirurgi, där den smärtande fettvävnaden avlägsnas. Resultatet är både bra och hållbart under lång tid.

Efter operationen tillbringar du natten på kliniken i Västerås, så att vi kan se till att du mår bra.

Klinik E.K är medlemmar i Svenska Ödemförbundet. Där kan du hitta information om lipödem och ytterligare en sammanställning hittar du hos föreningen LymfKalmarLän. År 2017 publicerade Läkartidningen en bra översiktsartikel om lipödem.

Vanliga kännetecken för lipödem är:

  • Smala händer och fötter
  • Blåmärken uppstår lätt
  • Mindre storlek på överkroppen än underkroppen
  • Huden blir kall på de drabbade områdena
  • Ökad svullnad

Patienter med lindrig sjukdom med inslag av svullnad rekommenderas kompressionsbehandling. Har du övervikt är det viktigt att begränsa födointag så att vikten åtminstone står still, helst att den vänder neråt ett antal kilon. Lipödemfett kan inte bantas bort och viktminskningsoperation hjälper inte.

   Den enda riktiga boten är att avlägsna den sjuka fettvävnaden med fettsugning. Vi gör detta i narkos med WAL-teknik i syfte att operationen skall vara så skonsam som möjligt. WAL (Water Assisted Liposuction) – på svenska vattenassisterad fettsugning – som också är känd som Body-Jet är en ny metod för att avlägsna envisa fettdepåer.

Före & efter

Före

Efter

Tidsbokning & konsultation

Ring eller mejla för konsultation hos specialistläkare! Pris 500 kr.

OBS! Rådgivning hos specialistsjuksköterska är helt gratis.

info@klinikek.se

Priser & övriga tjänster

Produkter

På Klinik E.K erbjuder vi ett brett sortiment produkter. Kom in till oss för att fråga vilka produkter som passar dig bäst!

Var utförs tjänsten?

Flottiljgatan 67
721 31 Västerås

Service på en helt ny nivå! 

Operationer

Vår gratis Shuttle Service är tillgänglig för dig som önskar transport från buss-/tågstationen samt flygplatsen i Västerås till kliniken i samband med operationen.

För bokning av transfer, klicka på knappen nedan eller ring oss på 021-448 56 66!

Tidsbokning & konsultation

Ring eller mejla för konsultation hos specialistläkare! Pris 500 kr.

OBS! Rådgivning hos specialistsjuksköterska är helt gratis.

info@klinikek.se